Hulp nodig?

Wat is een gummy smile?

Een stralende glimlach is vaak een teken van zelfvertrouwen en geluk. Maar voor sommige mensen kan lachen een bron van onzekerheid zijn, vooral als een groot deel van hun tandvlees zichtbaar is. Deze aandoening staat bekend als een “gummy smile” of “tandvleeslach”. Hoewel het medisch gezien geen probleem is, kan het esthetisch wel als storend ervaren worden. In deze blog zullen we dieper ingaan op wat een gummy smile precies is, hoe het ontstaat, en welke behandelingen beschikbaar zijn.

Wat wordt er bedoeld met een ‘gummy smile’?

Een gummy smile, in het Nederlands ook wel tandvleeslach genoemd, is een lach waarbij er te veel tandvlees zichtbaar is boven de boventanden. Voor de meeste mensen is het ideaalbeeld van een mooie glimlach er een waarbij de bovenlip precies aansluit op de boventanden, zonder dat er veel tandvlees te zien is. Bij een gummy smile is dit niet het geval, wat voor veel mensen een bron van schaamte kan zijn. Ze proberen hun lach te verbergen, lachen met de hand voor de mond, of vermijden het lachen in het openbaar helemaal. Het begrip ‘gummy smile’ heeft hierdoor een negatieve bijklank gekregen.

Hoe ontstaat een gummy smile?

Een gummy smile kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Het is belangrijk om te begrijpen waar de oorzaken liggen, zodat de juiste behandeling gekozen kan worden. De belangrijkste oorzaken zijn:

  •         Overactieve spieren in de bovenlip
  •         Aangeboren factoren
  •         Orthodontische problemen
  •         Skeletale afwijkingen

Deze factoren kunnen afzonderlijk of in combinatie voorkomen, waardoor de behandeling per individu kan variëren.

Is het een genetisch probleem of ligt de oorzaak elders?

Het begrijpen van de oorzaken van een gummy smile is cruciaal voor het bepalen van de juiste behandeling. Hoewel veel mensen denken dat een gummy smile puur genetisch is, kunnen er ook andere factoren in het spel zijn.

De aangeboren gummy smile

Het klopt dat een gummy smile in veel gevallen aangeboren is. Bij sommige mensen zijn de spieren die de bovenlip omhoog trekken tijdens het lachen van nature overactief. Dit betekent dat de bovenlip verder omhoog getrokken wordt dan normaal, waardoor er meer tandvlees zichtbaar wordt. Deze overactiviteit van de spieren is meestal genetisch bepaald. Mochten uw ouders of andere familieleden een gummy smile hebben, dan wordt de kans groter dat u hier zelf ook mee te maken heeft.

Orthodontische problematiek

Daarnaast kunnen orthodontische problemen ook een gummy smile veroorzaken. Een verkeerde uitlijning van de tanden of kaak kan ervoor zorgen dat het tandvlees meer zichtbaar is tijdens het lachen. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een verkeerde groei van de tanden of een afwijkende stand van de kaak. In sommige gevallen kan een gummy smile ook het gevolg zijn van een combinatie van genetische factoren en orthodontische problemen.

Het aanpakken van een gummy smile

Er zijn verschillende manieren om een gummy smile aan te pakken, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. De meest voorkomende behandelingsopties zijn:

  •         Botox injecties
  •         Chirurgische ingrepen
  •         Orthodontische behandelingen

Botox injecties

Botox injecties zijn een populaire en relatief eenvoudige manier om een gummy smile te behandelen. Door kleine hoeveelheden botox in de spieren van de bovenlip te injecteren, worden deze spieren tijdelijk verlamd. Dit voorkomt dat de bovenlip te ver omhoog getrokken wordt tijdens het lachen, waardoor het tandvlees minder zichtbaar is. Het effect van botox is tijdelijk en houdt meestal enkele maanden aan. Voor een blijvend resultaat zijn herhaalde behandelingen nodig.

Chirurgische ingrepen

In sommige gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn om een gummy smile te corrigeren. Dit kan bijvoorbeeld een gingivectomie zijn, waarbij overtollig tandvlees wordt verwijderd, of een lip repositioning procedure, waarbij de bovenlip iets naar beneden wordt verplaatst. Deze ingrepen zijn meestal ingrijpender dan botox injecties, maar kunnen wel een langduriger resultaat bieden.

Orthodontische behandelingen

Als een gummy smile het gevolg is van orthodontische problemen, kan een orthodontische behandeling de oplossing zijn. Dit kan bijvoorbeeld het dragen van een beugel omvatten om de tanden en kaak in de juiste positie te brengen. Deze behandelingen zijn meestal langdurig, maar kunnen wel een blijvend resultaat bieden.

Wanneer is botox een geschikte oplossing?

Botox is vooral geschikt voor mensen met een gummy smile die veroorzaakt wordt door overactieve spieren in de bovenlip. Het is een snelle en relatief eenvoudige behandeling die weinig risico’s met zich meebrengt. Bovendien is de hersteltijd kort en zijn de effecten na ongeveer twee weken zichtbaar. Botox is echter niet voor iedereen de ideale oplossing. Bij ernstige orthodontische problemen of skeletale afwijkingen kan een andere behandeling noodzakelijk zijn.

Hoe JC Kliniek u van uw gummy smile kan afhelpen

Bij JC Kliniek zijn we gespecialiseerd in cosmetische behandelingen, waaronder de behandeling van een gummy smile met botox. Onze ervaren artsen, Dr. J. Schortinghuis en drs. M. Contini, hebben jarenlange ervaring en zijn gecertificeerd om deze behandelingen uit te voeren. Tijdens een vrijblijvend consult bespreken we uw wensen en bekijken we samen welke behandeling het beste bij u past.

Onze aanpak is altijd gericht op uw comfort en tevredenheid. We leggen u stap voor stap uit wat de behandeling inhoudt, wat u kunt verwachten en welke resultaten haalbaar zijn. Na de behandeling staan we klaar om eventuele vragen te beantwoorden en u te begeleiden naar een stralende lach zonder zorgen.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend consult en ontdek wat JC Kliniek voor u kan betekenen. Een mooie glimlach ligt binnen handbereik!