Botox

Botuline Toxine A ofwel botox helpt spieren te ontspannen. Wij behandelen hiermee o.a. fronsrimpel, een gummy smile en kraaienpootjes.

Hulp nodig?
Botox

Wat is Botox?

Botox (Botuline toxine A) is een natuurlijk eiwit dat gemaakt wordt door een bacterie (clostridium botulinum). Het verslapt de spieren door de zenuwimpulsen naar deze spieren te blokkeren. Hierdoor verliest de spier volume en spieractiviteit (atrofie).

Met een paar kleine injecties ontspannen de spieren die de bovenliggende huid doen samentrekken. Vanaf het moment dat de spieren in ruststand zijn, kan de huid zich weer herstellen van de rimpel. De huid wordt zachter en het gezicht ziet er minder gespannen of vermoeid uit.

Vrijblijvend Consult Aanvragen

Resultaten van een Botox Behandeling

Het duurt ongeveer een week voordat het resultaat van de behandeling zichtbaar is en het resultaat houdt ongeveer zes maanden aan. Hier ziet u een aantal voor en na foto’s van klanten die u voorgingen. Het resultaat is binnen 2 weken volledig merkbaar. In de meeste gevallen zijn de rimpels na twee weken aanzienlijk verminderd.

U kunt er van uit gaan dat het optimale resultaat na twee tot zes weken zichtbaar is. Vervolgens houdt het resultaat ongeveer 3 maanden aan. Herhaal periodiek de behandeling voor permanent resultaat. Wanneer er sprake is van klachten met betrekking tot spierspanning raden wij aan om de behandeling om de twaalf weken te herhalen.

JC Kliniek is úw kliniek!

Bij JC Kliniek bent u altijd verzekerd van eerlijk en deskundig advies. Onze artsen beschikken over jarenlange ervaring en zijn gespecialiseerd in behandelingen met Botuline Toxine.

Zij kunnen u alles vertellen over de wetenschappelijke achtergrond van de behandeling. Wilt u graag meer informatie over de mogelijkheden? Plan gerust een vrijblijvend consult in. Wij nemen graag de tijd voor u!

Wilt u graag zelf wat meer lezen over de wetenschappelijke achtergrond van botox? Hier leggen wij alles uit over het ontstaan van de behandeling.

Informatie over de behandeling

Vooraf aan de behandeling vindt een vrijblijvend consult plaats. Hier bespreken we uw wensen en kijken we wat er mogelijk is. Indien wenselijk kan de behandeling direct plaatsvinden na het adviesconsult. We maken onderscheid tussen een medische- en een cosmetische behandeling. Binnen onze kliniek wordt de Botox zowel medisch als cosmetisch gebruikt. Denk bij een cosmetische behandeling aan het verminderen van rimpels, maar ook voor bijvoorbeeld de zogenaamde ‘gummy smile’ een lach waarbij veel tandvlees zichtbaar is.

Dit komt doordat de bovenlip bij het lachen te ver opgetrokken wordt. Voorheen zou ingrijpende chirurgie een oplossing zijn. Nu kan met een paar simpele injecties hetzelfde resultaat bereikt worden. Ook zogenaamde “bunny lines” de rimpeltjes naast de neus, en afhangende mondhoeken kunnen behandeld worden.

Hoe gaat de Cosmetische Botox behandeling in zijn werk?

Eerst neemt u plaats in de behandelstoel. Dan gaan wij uw gezicht op en rondom de injectieplaats reinigen. Wij vragen u de spieren aan te spannen die de rimpels veroorzaken zodat we goed kunnen zien waar we moeten injecteren.

Vervolgens zal de spier geïnjecteerd worden met een vooraf bepaalde hoeveelheid Botox. Dit doen wij voor iedere spier die behandeld moet worden. De injecties kunnen wat gevoelig zijn en wellicht wat pijnlijk. Door een zorgvuldige injectietechniek met extra kleine naalden wordt de behandeling zo comfortabel mogelijk gemaakt.

Hoe gaat de Medische Botox behandeling in zijn werk?

Wanneer u bij ons komt met een medische klacht dan vindt eerst een uitvoerig consult plaats. Hier brengen wij de klacht en de achterliggende oorzaak in kaart. Nadat wij het probleem geanalyseerd hebben bekijken wij of Botuline Toxine ook daadwerkelijk de beste optie voor u is.

Als uw klachten veroorzaakt worden door overmatige spierspanning dan zullen wij de zogenaamde ‘trigger points’ identificeren. De ‘trigger points’ zijn locaties in de spieren die pijnlijk zijn wanneer daarop gedrukt wordt. In deze ‘trigger points’ zal de Botox injectie geplaatst worden. De behandeling zal vrijwel pijnloos zijn. Binnen enkele weken zullen uw klachten merkbaar afnemen.

Na de behandeling

Na de botox behandeling kunt u gewoon weer uw dagelijkse activiteiten oppakken. Wel kan het op de plaats van injectie korte tijd wat rood of blauw worden, of wat zwelling geven. Dit kan doorgaans met make-up gemaskeerd worden. Wel dient u rekening te houden met een aantal dingen:

 • U mag het behandelde gebied niet masseren
 • Vermijd de sauna, zonnebank en intensief sporten totdat de roodheid en zwelling verdwenen zijn
 • U mag het gebied koelen, maar doe dit indirect, zoals met ijs in een washandje

Wat is de prijs van een Botox behandeling?

U betaalt bij ons altijd per regio. Wij hanteren een bedrag van €150,- per regio. Een compleet overzicht van onze botox prijzen vindt u hieronder in de tabel:

Behandeling 1 zone 2 zones
Fronsrimpel € 150,00
Voorhoofdsrimpel € 150,00 € 275,00
Kraaienpootjes € 150,00 € 275,00
Bunny lines € 150,00 € 275,00
Gummy smile € 150,00 € 275,00
Kin € 150,00 € 275,00

 

Uiteraard kunt u ook 3 zones behandelen. Dat kan voor €400! Wilt u meer informatie? Laat het ons weten!


Vrijblijvend Consult Aanvragen

Welke zones kunnen behandeld worden?

Een rimpel ontstaat door het samentrekken van spiertjes onder de huid. Wanneer we ouder worden dan wordt onze huid steeds dunner en minder elastisch. Hierdoor kunnen er sneller rimpels ontstaan. Heeft u bijvoorbeeld last van fronsrimpels? Of van rimpels in het voorhoofd? Dit kunnen wij gemakkelijk behandelen met Botuline Toxine. Hierdoor kunt u de onderhuidse spieren op die plekken niet meer aanspannen. Wat als gevolg heeft dat de rimpel aanzienlijk wordt verminderd.

Ook voor de lachrimpels rondom uw ogen – de zogenoemde kraaienpootjes – kunnen we botox toepassen. Kortom: alle rimpels die veroorzaakt worden door de dagelijkse aanspanning van onze gezichtsspieren, doordat we lachen of fronsen, kunnen behandeld worden. Wanneer er sprake is van zeer diepe rimpels kunnen er ook fillers toegepast worden. Tijdens het adviesconsult kijken wij wat de beste oplossing voor u is.

De zones op een rijtje

 • Hals
 • Mondhoeken
 • Kaaklijn
 • Frons
 • Botox Voorhoofd
 • Wenkbrauwlift
 • Kin
 • Tandvleeslach
 • Oksels (tegen zweten)

Vraag en antwoord

Wat is het verschil tussen Botox en fillers?

Botuline Toxine zorgt ervoor dat de spieren tijdelijk ontspannen. Hierdoor vallen rimpels minder op wanneer u de spieren aanspant. Fillers hebben juist een liftende werking. Hiermee kunnen lijntjes en rimpels als het ware worden opgevuld. Wilt u meer weten over fillers? Op de achterliggende pagina vindt u alle informatie.

Is de behandeling pijnlijk?

Omdat wij gebruik maken van zeer fijne naaldjes is de pijn minimaal. Vaak is het ook niet het prikje dat pijnlijk is, maar het inspuiten van de vloeistof. Daarom heeft het verdoven van het te behandelen gebied vaak niet zoveel nut.

Wat is het resultaat en hoe lang houdt het aan?

Het resultaat is binnen enkele weken merkbaar. Meestal zijn rimpels zichtbaar verminderd na twee weken en is het resultaat dan optimaal. Het resultaat houdt 6-12 maanden aan. Daarna zijn de zenuwen hersteld en kan de spier weer aangespannen worden. U kunt de behandeling zonder problemen herhalen. Voor spierspanning gerelateerde klachten is het advies vaak om eens per 12 weken de behandeling te herhalen. Natuurlijk kunt u dit zelf bepalen aan de hand van uw klachten.

Kunnen meer rimpels terugkomen als de Botox is uitgewerkt?

Nee, dit is niet mogelijk, althans niet dat er als gevolg van botox gebruik meer rimpels zouden vormen. Zou u geen botox meer gebruiken dan zullen de rimpels uiteindelijk weer terug keren. De hoeveelheid rimpels zal niet meer zijn dan wanneer u geen botox had gebruikt.Wel zal de vorming van rimpels uitgesteld worden zolang er botox gebruikt wordt. Vaak zien we juist het tegenovergestelde omdat het behandelde gebied een paar maanden rust heeft gehad. De rimpels zijn in de tussentijd niet dieper geworden en u bent soms zelfs verleerd om de spieren te gebruiken.

Wat zijn de bijwerkingen van botox?

Er kan wat zwelling en/ of blauwe plekken op de plaats van injectie ontstaan. Deze verdwijnen vanzelf en zijn eenvoudig te maskeren.

Zijn er risico’s en gevaren?

Aan een behandeling kleven vrijwel geen risico’s. Allergische reacties zijn zeer zeldzaam en ook de handeling van injecteren door gekwalificeerde artsen is vrijwel zonder risico’s.

De Wetenschappelijke achtergrond van Botox

Botuline Toxine is een neurotoxine dat door de bacterie Clostridium botulinum wordt geproduceerd. Het werd voor het eerst bekend van de ziekte Botulisme, een voedselvergiftiging die optreedt na het eten van besmet voedsel.

Hoewel het meest bekend van de cosmetische geneeskunde, is dit van origine een middel wat voor medische doeleinden wordt gebruikt om spierspasmen te verminderen. In 1987 werd ontdekt dat rimpels zichtbaar afnamen na toedienen het middel in de onderliggende spiertjes.

 

Verschillende soorten Botuline Toxine

Er zijn verschillende soorten (A-G). In de cosmetische geneeskunde wordt voornamelijk A gebruikt en soms B. Botox A grijpt aan op de grensovergang tussen zenuw en spier (de neuromusculaire junctie). In de zenuwuiteinden bindt het aan een neurotransmitter (signaalstof) genaamd acetylcholine.

Deze signaalstof zorgt voor de transmissie van signalen tussen zenuw en spier. Door deze signaaloverdracht te blokkeren kan de spier niet meer contraheren (samentrekken). Van deze eigenschap wordt gebruik gemaakt in de medische wereld, bijvoorbeeld bij spierspasmen.

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Contactformulier Botox

Bij toeval is ontdekt dat ook de fronsrimpel verbeterde bij patiënten met blefarospasme en daarom wordt het tegenwoordig ook voor cosmetische doeleinden gebruikt. In 1946 is het Botuline toxine A voor het eerst geïsoleerd. In 1989 werd Botuline A door de FDA goedgekeurd voor toepassing bij spierspasmen. In 2002 is gebruik van Botuline A voor cosmetische doeleinden toegestaan.

Wetenschappelijke artikelen

Wanneer u behoefte heeft aan meer informatie dan kunt u de onderstaande artikelen lezen. Dit zijn belangrijke wetenschappelijke artikelen (2019) die gericht over dit onderwerp gaan.

Richtlijn Injectables voor tandartsen en tandartsspecialisten, NVDFE versie 2016, Richtlijn Injectables NVDFE 2016

Kontis T, Lacombe V. Cosmetic injectable techniques: A text and video guide to neurotoxins and fillers. New York: Thieme; 2013. P 2-8

Maak een afspraak voor een vrijblijvend consult zodat we samen met u naar de mogelijkheden kunnen kijken van botox!

JC Kliniek dr. Schortinghuis Drs. Mark Contini

Meer informatie aanvragen of contact opnemen

U kunt contact opnemen via het formulier of door ons te bellen. Wij horen graag van u en helpen u zo snel mogelijk verder.

Neem contact met ons op +31 591 245 999