Ooglidcorrectie: voor- en nadelen

Hoewel we bij ooglidcorrecties onderscheid maken tussen boven- en onderooglidcorrecties, kent deze ingreep in het algemeen al zijn eigen voor- en nadelen. Daarom leest u hier eerst een uiteenzetting van de voor- en nadelen van de ooglidcorrectie als procedure en gaan we daarna specifieker in op de gevolgen van correcties van het boven- en onderooglid.

Vrijblijvend Consult Aanvragen

Hulp nodig?

Ooglidcorrectie: algemene voordelen

Elke ooglidcorrectie heeft een aantal voordelen, hierbij is het niet altijd van belanf of het om een ingreep aan het onder- of bovenooglid gaat. Deze voordelen zijn:
Een jeugdiger uiterlijk: een ooglidcorrectie zal veelal zorgen voor een jeugdiger uiterlijk. De reden hiervoor is dat de huid strakgetrokken wordt, waardoor tekenen van ouderdom (zoals een verslapte en overtollige huid) worden weggewerkt.
Minder vermoeide ogen: als de huid om de ogen gaat hangen, worden wallen zichtbaarder. Dit geeft vaak een meer vermoeid aangezicht. Daarnaast gaan we (onbewust) meer met de ogen knijpen en voelen onze ogen sneller vermoeid aan. Dit is overigens vooral een probleem bij overtollige huid bij het bovenooglid. Een groot voordeel van een ooglidcorrectie is dat u er niet alleen minder vermoeid uitziet, maar dat uw ogen en de spieren eromheen ook minder vermoeid zullen zijn!

Ooglidcorrectie: algemene nadelen

Als procedure heeft de ooglidcorrectie ook enkele nadelen, die hoofdzakelijk te maken hebben met het feit dat dit een chirurgische ingreep is. Daarom is het goed om rekening te houden met het volgende:
Niet iedereen komt in aanmerking: wie in slechte gezondheid is of potentieel allergisch is voor het gebruikte verdovingsmiddel, kan niet worden behandeld. Daarbij heeft niet iedereen voldoende overtollige huid rondom de ogen om een ooglidcorrectie te kunnen uitvoeren.
Soms is het resultaat niet naar wens: natuurlijk verwachten we altijd een perfect resultaat, maar u moet wel beseffen dat dit geen garantie is dat u tevreden zult zijn. Soms blijven littekens en verkleuringen zichtbaar, soms is het resultaat minder of anders dan gehoopt. Dit kan een teleurstelling opleveren.
De ingreep is prijzig: een groot nadeel van een ooglidcorrectie om cosmetische redenen is dat deze duur is en dat u het geld hiervoor wel over moet hebben. Dit kan een obstakel vormen.

Bovenooglidcorrectie: voor- en nadelen

Bij een bovenooglidcorrectie wordt een stukje huid uit het bovenooglid weggenomen om hangen te verminderen. De bovenooglidcorrectie heeft zijn eigen voor- en nadelen, zowel op medisch als op cosmetisch vlak.

De voordelen van een bovenooglidcorrectie

Qua voordelen kan een bovenooglidcorrectie zeer impactvol zijn en uw levenskwaliteit sterk verbeteren. Zo kunt u, afhankelijk van de reden waarom u deze correctie wilt, de volgende voordelen ervaren:
Verbeterd zicht: als de bovenoogleden te sterk gaan hangen, kunnen deze het zicht letterlijk blokkeren. Hierdoor wordt het gezichtsveld sterk verkleind, wat in sommige gevallen zelfs gevaarlijk kan zijn. Door dan een bovenooglidcorrectie uit te voeren, kan het gezichtsveld weer worden hersteld, zodat u weer naar behoren kunt zien.
Minder hoofdpijn: een neveneffect van hangende oogleden is dat u hierdoor geneigd kunt zijn om uw wenkbrauwen op te trekken, zodat u toch beter kunt zien. Na verloop van tijd kan dit erg veel spierspanning en hoofdpijn opleveren. Wanneer u eenmaal uw zicht terug heeft, zal deze hoofdpijn daarom snel verdwijnen.
Een jongere uitstraling: we hadden het al genoemd, maar van een bovenooglidcorrectie zult u er ook snel jonger en minder vermoeid uitzien. Dit is goed voor het zelfvertrouwen en geeft u een frissere aanblik.

De nadelen van een bovenooglidcorrectie

Buiten de eerdergenoemde nadelen om kunt u bij een bovenooglidcorrectie wel op enige bijwerkingen stuiten. Deze komen in lang niet alle gevallen voor, maar u wilt zich hiervan wel bewust zijn:
Langdurig gezwollen ogen: na een ooglidcorrectie zijn de oogleden standaard enige tijd gezwollen, dit is niet te voorkomen. Echter, in sommige gevallen kan deze complicatie langdurig aanhouden, waardoor uw zicht wordt belemmerd. Hierdoor kan het gebeuren dat u bepaalde handelingen, zoals autorijden, in deze periode niet meer veilig kunt verrichten. Deze kans is wel zeer klein.
Potentieel blijvende littekens: een groot voordeel van de bovenooglidcorrectie is dat we de incisies vrijwel onzichtbaar in de vouwen kunnen zetten, waardoor littekens erg onopvallend zijn. Ook trekken ze in veel gevallen vanzelf weg. Soms zien we echter wel dat littekens verkleuren en wél zichtbaar blijven. Dit kan lastig zijn om mee om te gaan, zeker bij een cosmetische procedure.
Kans op cysten: omdat een ooglidcorrectie tot ontstekingen kan leiden, kunnen hierbij soms ook cysten ontstaan. In deze meeste gevallen zijn deze gezwellen goedaardig en gaat het in feite om dikke cysten. Dit zijn plaatselijke ontstekingen, geen daadwerkelijke tumoren.

Onderooglidcorrectie: voor- en nadelen

Een onderooglidcorrectie heeft als doel om de huid onder de ogen te verstrakken. Dit is over het algemeen een cosmetische ingreep, aangezien deze meer invloed heeft op het gelaat dan op bijvoorbeeld het verbeteren van uw zicht. De voor- en nadelen van deze ooglidcorrectie sluiten daarom ook aan op deze beweegreden.

De voordelen van een onderooglidcorrectie

Buiten een jeugdiger uiterlijk om heeft een onderooglidcorrectie één voornaamste doel, namelijk:
Minder wallen: met het verouderen verslapt de huid, waardoor de kussentjes onder de ogen steeds zichtbaarder worden. Dit zijn een vorm van wallen. Door de huid te verstrakken, worden deze kussentjes die wallen veroorzaken beter op hun plaats gehouden. Hierdoor ziet u er wakkerder en jonger uit.

De nadelen van een onderooglidcorrectie

Een onderooglidcorrectie heeft eveneens enkele nadelen. Een bijkomend problemen waar u tegenaan kunt lopen, is:
De lange hersteltijd: een onderooglidcorrectie doet er langer over om te herstellen dan een bovenooglidcorrectie. Hierdoor kan het zijn dat het een jaar duurt voordat u echt van het resultaat kunt genieten. Het is derhalve belangrijk om geen directe resultaten te verwachten, want dan zou deze procedure op een teleurstelling kunnen uitlopen.

De voor- en nadelen van een ooglidcorrectie samengevat

Een ooglidcorrectie heeft veel voordelen die direct invloed kunnen hebben op uw gezondheid, uw plezier in het leven en uw zelfvertrouwen. U lijkt er jeugdiger en wakkerder door, uw zicht kan sterk verbeteren en u kunt afscheid nemen van de hoofdpijn die ontstaat door veelvuldig fronsen.
Daartegenover staat wel dat deze procedure prijzig kan zijn en dat u vrede moet hebben met eventuele complicaties die kunnen optreden, zoals littekens of zwelling. Al met al is het belangrijk om de voor- en nadelen van een ooglidcorrectie goed tegen elkaar af te wegen.
Twijfelt u of een ooglidcorrectie de optie is die bij u past? De chirurgen van JC Kliniek kijken graag met u mee naar de mogelijkheden.

JC Kliniek dr. Schortinghuis Drs. Mark Contini

Meer informatie aanvragen of contact opnemen

U kunt contact opnemen via het formulier of door ons te bellen. Wij horen graag van u en helpen u zo snel mogelijk verder.

Neem contact met ons op +31 591 245 999