Ooglidcorrectie herstel

Het herstel van een ooglidcorrectie is een periode waarin we eerst dagelijks veranderingen zien, wat later overgaat in waarneembare veranderingen per week of per maand. Naarmate de tijd vordert, wordt het eindresultaat van uw ooglidcorrectie steeds beter zichtbaar. Hier leggen wij uit wat het gemiddelde verloop van herstel is gedurende de eerste dagen, weken en maanden.

Vrijblijvend Consult Aanvragen

Hulp nodig?

Ooglidcorrectie herstel per dag

De eerste dagen en weken van het ooglidcorrectie herstel zijn zeer persoonlijk en kan per persoon enigszins verschillen. Wel kunnen we u een inschatting geven van de hersteltijd van een ooglidcorrectie op basis van de ervaringen van eerdere patiënten, die eenzelfde ingreep hebben ondergaan.

Bij een ooglidcorrectie, een chirurgische ingreep, wordt een gedeelte van het ooglid weggesneden en vervolgens wordt de huid gehecht. Dit is het voornaamste wat u zal merken in de eerste dagen na de ingreep.

Dag 1

Op dag 1 zullen uw geopereerde oogleden nog erg rood en opgezwollen zijn. Uw wonden zullen bedekt zijn met pleisters, echter kan er her en der nog wat bloed zichtbaar zijn. Opgezwollen ogen zijn zeer normaal tijdens het herstel van een dergelijke procedure, evenals tijdelijk slechter zicht.

Dag 2 t/m 4

Op dag 2 zal een deel van de zwelling al weggetrokken zijn, hoewel de roodheid kan aanhouden. Het is belangrijk om de eerste 2 dagen veel te koelen, idealiter met een koelbril. Tijdens dag 3 en 4 zullen de zwellingen nog verder afnemen.

Dag 5 t/m 7

Gewoonlijk worden de hechtingen tussen dag 5 en 7 verwijderd, afhankelijk van hoe snel het herstel van uw ooglidcorrectie verloopt.

Het is belangrijk om in ieder geval de eerste week van het ooglidcorrectie herstel rust te nemen en uw gezichtsspieren niet te veel te belasten. Zo wordt het wondherstel bevorderd en is de kans op een mooi eindresultaat aanzienlijk vergroot.

Ooglidcorrectie na 1 week

Als het een correctie van uw bovenooglid betreft, is deze na 1 week meestal voldoende hersteld om de hechtingen te kunnen verwijderen. Met wat geluk zijn de meeste verkleuringen op dit punt weggetrokken, evenals de zwelling. Dit kan echter ook tot 2 weken duren.

Bij een correctie van het onderooglid kan het herstelproces langer duren. Daarom is het belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn en niet vreemd op te kijken als u hier langduriger last van ondervindt; dit is gebruikelijk.

Ooglidcorrectie na 2 weken

Na 2 weken zijn veelal ook de zwelling en verkleuringen van een onderooglidcorrectie weggetrokken. Dit kan echter ook 3 à 4 weken duren, dit verschilt erg per persoon.

Bij een bovenooglid zouden na 2 weken de laatste korstjes waarschijnlijk loslaten. Vaak kunt u dan al redelijk goed zien wat het eindresultaat zal zijn, nadat u volledig hersteld bent. Houd er wel rekening mee dat het litteken vaak pas na een maand of 3 bijna tot niet meer zichtbaar is.

Kijk uit dat u niet met de wondjes of nieuwe littekens in de zon komt of onder de zonnebank gaat. Ze zijn namelijk erg kwetsbaar voor zonlicht en UV-straling, de kans dat de huid hierdoor verbrandt is erg groot.

Ooglidcorrectie na 6 weken

Na 6 weken is het resultaat van uw ooglidcorrectie vaak volledig zichtbaar. U heeft waarschijnlijk nog wel zichtbare littekens die ook nog wat geïrriteerd en rood kunnen zijn. De wonden zijn hersteld en de zwelling is (vrijwel) helemaal weg. Kijk nog steeds zeer goed uit dat de huid rondom de ogen niet te veel bloot wordt gesteld aan UV-straling en dat u zich goed blijft insmeren.

Ooglidcorrectie na 3 maanden

Na 3 maanden vindt gewoonlijk de nacontrole plaats, dit is namelijk het moment dat het herstel van de ooglidcorrectie zo goed als voltooid is. De littekens zullen veelal (bijna) niet meer zichtbaar zijn. Op dit punt maken we foto’s voor uw eigen documentatie en krijgt u een goed beeld van de voor en na situatie.

Klachten na de ooglidcorrectie: hoe gaat u ermee om?

Een ooglidcorrectie is een chirurgische ingreep, dus zijn klachten en bijwerkingen naderhand normaal. Maakt u hier zich dus ook geen zorgen om! Waar u in ieder geval rekening meer kunt houden zijn de volgende klachten:

  • Zwellingen in de eerste weken
  • Roodheid of blauwe/gekleurde plekken rondom de oogleden
  • Korstjes, gevolgd door littekenvorming
  • Een dof gevoel op de plek van de operatie
  • Andere, zeldzame bijwerkingen zijn:
  • Droge, geïrriteerde ogen
  • Nabloedingen, bij knijpen met de ogen
  • Aanhoudende roodheid
  • Oogontstekingen of cyste

Heeft u erg veel last van klachten of twijfelt u over bepaalde klachten? Neem dan gerust contact met ons op om dit met ons door te spreken.

Veelgestelde vragen over ooglidcorrectie herstel

Vragen die wij veel tegenkomen in de praktijk over het herstel na een ooglidcorrectie hebben wij hieronder voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen of wilt u nog meer weten? Aarzel dan niet en neem contact op met onze kliniek!

De hersteltijd na een ooglidcorrectie kan verschillen per persoon. U kunt er in ieder geval rekening mee houden dat de ergste zwellingen na 1 tot 2 weken verdwijnen en dat in deze periode ook de hechtingen verwijderd worden. Tot circa 4 weken na de ooglidcorrectie blijven uw oogleden deels rood en gezwollen. Zolang de littekens rood en zichtbaar blijven, is het belangrijk om goede nazorg te hanteren om zo goed herstel te bevorderen. Het eindresultaat kunt u veelal verwachten na een periode van 3 tot 6 maanden.

Direct na de ooglidcorrectie is het voor het herstel van belang om rekening te houden met het volgende:

       Koel de ogen de eerste dagen meermaals, om de zwelling te verminderen. Na een ooglidcorrectie kunt u hiervoor een speciale koelbril krijgen.

       Voorkom druk op uw hoofd om vochtophoping onder de oogleden te vermijden. Dat betekent dat u niet mag bukken of tillen, niet werken en zeker niet sporten. Administratief werk kunt u na één week weer oppakken zolang uw gezondheid dit toelaat. Met overige bezigheden moet u minstens twee weken wachten.

        Draag de eerste twee weken na de ingreep geen make-up of crèmes op de oogleden, óók geen verzachtende crèmes!

        Vermijd de zon de eerste twee weken volledig. Daarna moet u smeren met een zonnebrandcrème met hoge SPF.

U mag douchen wanneer u aan het herstellen bent van een ooglidcorrectie, maar let er wel op dat het gebruikte wondtape niet nat wordt. Dit is namelijk niet volledig waterbestendig en zou dan kunnen loslaten. Dit geldt overigens ook bij zweten, dus is het belangrijk om warme en vochtige omgevingen te vermijden. Een warm bad nemen is om dezelfde reden niet verstandig.

Ooglidcorrectie herstel kan enkele maanden duren. Voor deze tijd is het dus ook lastig om te zeggen in hoeverre uw ooglidcorrectie geslaagd is.

Hoewel dit een zeer zeldzame complicatie is, kan het resultaat soms asymmetrisch zijn. Ook kan het voorkomen dat u simpelweg niet tevreden bent, of dat het resultaat niet is wat u had verwacht. In dat geval is het van belang om hierover contact op te nemen met ons.

Na een ooglidcorrectie kan inderdaad een litteken ontstaan, aangezien er tijdens deze procedure in de huid gesneden wordt. We trachten om het litteken in de plooien van de oogleden te laten verdwijnen, zodat dit zo min mogelijk opvalt. Ook kunt u littekens sterk verminderen door de adviezen voor nazorg goed op te volgen. Zo doet u er alles aan om een zo goed als mogelijk eindresultaat te creëren.

JC Kliniek dr. Schortinghuis Drs. Mark Contini

Meer informatie aanvragen of contact opnemen

U kunt contact opnemen via het formulier of door ons te bellen. Wij horen graag van u en helpen u zo snel mogelijk verder.

Neem contact met ons op +31 591 245 999