Hulp nodig?
Tandenknarsen

Botox tegen tandenknarsen

Een behandeling met botox tegen tandenknarsen kan uw problemen al binnen enkele weken verhelpen. Tandenknarsen, ook wel bruxisme, is het stevig op elkaar drukken/klemmen van de kaken en het knarsen van de tanden. Een zeer effectieve manier om dit te behandelen is doormiddel van botox. Tandenknarsen geeft onder meer de volgende klachten:

 • Slijtage van de tand en voornamelijk de glazuurlaag
 • Slapeloosheid
 • Een vierkanter aangezicht door dat de kauwspieren constant aangespannen zijn
 • Pijnlijke, gevoelige tanden
 • Hoofdpijnklachten, nachtelijke hoofdpijn en spierspanningshoofdpijn

Heeft u last van tandenknarsen en wilt u weten of een botox behandeling de oplossing voor u kan zijn? Neem dan gerust contact op voor een consult. Onze arts zal dan met u een behandeling met botox tegen tandenknarsen bespreken en de beste oplossing aan u voordragen.

Contactformulier Botox

De resultaten van botox tegen tandenknarsen

Er treed verslapping in de spier op door het toedienen van botox. Tandenknarsen en ook kaakklemmen zal daardoor in veel mindere mate of helemaal wegtrekken. De kauwspieren kunnen zich door botox niet meer stevig aanspannen. Hierdoor kunt u meerdere voordelen ervaren:

 • De kauwspieren zullen minder vermoeid aanvoelen
 • U kunt een zachter aangezicht krijgen omdat de kauwspieren in grootte afnemen en daardoor een ‘hoekig’ gelaat weer ‘ronder’ wordt
 • Tanden worden niet verder beschadigd
 • Geen pijnlijke tanden als gevolg van tandenknarsen en kaakklemmen

De resultaten van botox tegen tandenknarsen houden doorgaans 4 tot 6 maanden aan.

Wat is tandknarsen en hoe komt dit?

Tandenknarsen (bruxisme) is het vastklemmen van de kaken op elkaar door de kauwspier (m. masseter). Daarbij bewegen de tanden over elkaar heen, ook wel knarsen genoemd. Hierbij slijten de tanden en met name de glazuurlagen. Tandenknarsen gebeurt veelal ’s nachts tijdens het slapen. Echter komt het ook soms voor bij bijvoorbeeld autorijden of tv kijken.

Tandenknarsen wordt veroorzaakt door een overactiviteit van de kauwspieren. Doordat de kauwspieren overactief zijn kan tandenknarsen tijdens het slapen of een rustige activiteit ontstaan. Doordat de kauwspieren actiever zijn dan normaal kunnen ze vergroot worden (hypertroof). Hierdoor kan het aangezicht als vierkanter en harder worden ervaren. Iets wat esthetisch vaak minder gewenst is. Botox in de kauwspieren kan het tandenknarsen verminderen en verhelpen.

Met botox tandenknarsen verhelpen

Bruxisme kan voor veel ongemakken zorgen. Met botox tandenknarsen verhelpen is een nog niet zo bekende en ondergewaardeerde methode. Botox (botuline toxine) is een natuurlijk eiwit die geproduceerd door een bacterie. Het eiwit, wanneer geïnjecteerd in een spier, zorgt ervoor dat de prikkels naar de zenuwen geremd worden. Doordat botuline toxine een lichaamseigen stof is, zal het lichaam het in de loop der maanden langzamerhand afbreken.

Door botox tegen het tandenknarsen te gebruiken zal de basale spanning in de kauwspier flink afnemen en daarbij ook de overactiviteit. Dit heeft geen nadelig effect op bijvoorbeeld het eten van een maaltijd. Doordat de spier tot rust komt, zal deze kleiner worden en het gezicht een zachtere en esthetisch gewenste vorm aannemen.

Is één behandeling voldoende?

De dikte van de kauwspier en de ernst van de klachten zullen uitwijzen of een enkele behandeling of meerdere behandelingen nodig zijn. In een enkel geval is het ook nodig om botox te injecteren in de spieren in de slaapregio (m. temporalis). Deze spieren zijn ook betrokken bij het kauwen en kunnen soms ook klachten veroorzaken.

Als laatste kan het ’s nachts dragen van een harde anti-bruxisme splint ook een oplossing zijn. Deze splint draagt u op de boventanden tijdens het slapen. Dit kan het tandenknarsen soms verhelpen maar zorgt er in ieder geval voor dat de splint en niet uw tanden slijten tijdens het knarsen.

Onze arts zal tijdens het consult goed naar uw klachten en situatie kijken en de best passende oplossing met u doorspreken.

De bruxisme behandeling met botox

Indien er besloten is om de bruxisme behandeling met botox te doen dan zal er een strategie gemaakt worden door onze arts. Deze strategie is gebaseerd op het consult en onderzoek naar de klachten.

De behandeling start met het identificeren van zogeheten ‘trigger points’. Deze punten zullen gevoelig aanvoelen wanneer hier op gedrukt wordt. Uw spierspanningsklachten zullen deels voortkomen uit deze specifieke punten.

Nadat deze punten zijn geïdentificeerd zal u plaatsnemen in de behandelstoel. Alvorens de botox wordt toegediend zul de huid ontsmet worden en eventuele make-up zal verwijderd worden. U zal daarna de botox tegen het tandenknarsen in de ‘trigger points’ in de kauwspier toegediend krijgen.

De behandeling staat erom bekend dat het vrijwel pijnloos is. Doordat de botox wordt toegediend met een erg fijne naald zijn er weinig ongemakken. Indien gewenst kunnen wij de huid verdoven met een crème. In sommige gevallen kan het inspuiten van botox als branderig maar zeker niet ondragelijk worden ervaren.

Hoe lang helpt botox tegen kaakklemmen en tandenknarsen

De vermindering in activiteit van de kauwspier kan al na enkele dagen worden ervaren. Hierdoor kunnen de eerste klachten al na enkele dagen verminderen. Uw tanden zullen niet meer blootgesteld worden aan beschadiging en de vermoeiheid in de kauwspieren neemt snel af.

Op esthetisch vlak is de eerste verandering vaak na ongeveer 2 weken zichtbaar. Uw gezicht zal er minder hoekig en zachter uitzien. Na ongeveer 6 weken is het optimale resultaat in aangezicht zichtbaar. De behandeling zal gemiddeld 4 tot 6 maanden lang zijn resultaat behouden.

Tandenknarsen

Kosten van de behandeling

Wanneer ervoor wordt gekozen om met botox tandenknarsen te verhelpen dan worden vaak de kauwspieren aan beide kanten van het gezicht behandeld. Dit wordt gezien als 2 regio’s die behandeld worden. Het behandelen van 2 regio’s botox kost €275 bij JC Kliniek.

Wat zijn de risico’s?

Aan een bruxisme behandeling met botox zitten bijna geen risico’s. Wij zijn zeer ervaren in het behandelen van klachten met botox. Hierdoor zal het injecteren van de botox met uiterste kunde en precisie worden uitgevoerd. Complicaties zoals een allergische reactie op botox zijn zeer zeldzaam en indien nodig zullen wij hier altijd zeer adequaat op handelen.

Houd rekening met het volgende na een botox tegen tandenknarsen behandeling

Na het injecteren van botox tegen tandenknarsen zijn er nog een aantal punten waar u in eerste instantie rekening mee dient te houden. U kunt uw dagelijkse bezigheden direct na de behandeling hervatten. Wel adviseren wij altijd om de volgende punten in acht te nemen:

 • Masseer het zojuist behandelde gebied niet;
 • Vermijd te veel warmte totdat de eerste roodheid en zwelling zijn afgenomen. Ga dus niet naar de sauna, zonnebank, lang in de zon liggen of direct intensief sporten. U kunt wel gewoon douchen.
 • Koeling van het behandelde gebied is geen probleem, doe dit uiteraard wel indirect. Gebruik een washandje of theedoek om direct contact met de huid te vermijden.
 • U kunt de haematomen (blauwe plekken) insmeren met Arnica Montana gel of crème. Ook kunt u het in pil vorm innemen. Volg altijd de instructies in de bijsluiter.

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Contactformulier Botox
JC Kliniek dr. Schortinghuis Drs. Mark Contini

Meer informatie aanvragen of contact opnemen

U kunt contact opnemen via het formulier of door ons te bellen. Wij horen graag van u en helpen u zo snel mogelijk verder.

Neem contact met ons op +31 591 271 005